Hitta en bra momentnyckel

När det gäller verktyg så är jag petig, och som SAAB-ägare behöver man använda sina verktyg mycket frekvent så då gäller det att verktygen man äger är att yttersta kvalité för att tåla att användas ofta och hårt. Ett av mina favoritverktyg är momentnyckeln, en momentnyckel kallas ibland ett ställbart spärrskaft för att dra åt muttrar eller skruvar med ett bestämt vridmoment för monteringsarbeten som kräver precision. Bland de vanligaste användningsområdena är att man använder en momentnyckel till topplocket på bilen t.ex. då det inte får vara för hårt eller för löst draget. De flesta momentnycklar har en fyrkanttapp att fästa hylsor på, t.ex. 1/2″. För att hitta det korrekta momentet måste man hålla momentnyckeln i handtaget. Ska du använda en momentnyckel tillsammans med en kråkfot så bör vinkeln mellan dessa vara 90 grader.

Något annat att tänka på är att om man har ställt in momentet och det är fjäderbelastat (vilket det vanligtvis är) så ska man inte glömma att ställa verktyget på dess lägsta värde efter avslutat arbete. Belastar man fjädern under lång tid kan den mattas ut så att momentnyckeln visar högre värde än den faktiskt ger.

De bästa momentnycklarna enligt mig görs av Stahlwille som finns hos Torctech bland annat. Nu ska jag ut från jobbet och sätta mig i SAAB:en, jag tänker att det är säkrast att komma iväg innan rusningstrafiken om den skulle stanna igen. Trevlig helg, nu ska jag gå och se hur elektrikerna på https://eltjanstalmhult.se/ har gjort mitt hus och garage smartare. Lycka till med meckandet!