En tur på SAAB MC:n

Tjo alla, minns ni när för någon vecka sedan när jag skrev om den Saab motorcykeln? Jag har lyckats leta fram personen som köpte hojen i början av 2010-talet. Personen i fråga är en man i 40-50 års ålder som bor i en småstad i södra Sverige. När jag ringde honom berättade jag vem jag var och vad jag jobbar med, jag berättade också att jag gärna ville komma och se Saab motorcykeln, för att både ta bilder och kanske ta en åktur med den. Då jag jobbar för en lite halvkänd tidning som skriver om bil, MC och motorreportage kände MC-ägaren igen mig, och sa att jag kunde komma förbi en dag. Sagt och gjort, jag for ner till småstaden och såg hojen (och träffade ägaren). Efter en kortare intervju, några fotografier och annat jobbrelaterat, var det så dags för mig att få testa MC:n. Jag fick låna ägarens MC-kläder och hjälm, och körde sedan sisådär 2-3 kilometer med hojen, både på landsväg, 50-väg och i stadstrafik. Följande är min upplevelse av motorcykeln och hur den betedde sig.

Motorcykeln som har en 3-cylindrig, 2 takts SAAB 750 motor från 1958 spann som en katt, det var som att sitta på en raket, med bättre säte. Motorcykeln var rätt låg så man fick verkligen känslan av att sitta nära asfalten. Styrningen var även den helt ok, lite stelt i början, men efter några hundra meter var stelheten borta. Min enda kritik är att motorcykeln inte är optimerad med en Dynojet bromsbänk, samt att strålkastarramen kom från en Fiat Juventus. Anser fortfarande att det skulle ha varit en strålkastarram från en Saab. Det märktes att både skaparen – den tidigare ägaren och den nuvarande ägaren tog hand om den väl. Det var allt för denna gång, vi hörs.